Tilbake

Samhandling

Samhandling handler om god informasjonsflyt mellom tjenester for å få til et godt og koordinert tilbud til de som av ulike årsaker trenger hjelp og støtte.
Orkland kommune samhandler med eksterne aktører, samt internt mellom ulike tjenester i kommunen.

Organisasjonskart

Barne- og familietjenesten

For å bidra til koordinerte tjenester har Orkland valgt å samle hjelpetjenestene for barn og unge i samme enhet. Tjenestene er også samlokalisert i Folkehelsesenteret. Barne- og familietjenesten består av 4 avdelinger; Barneverntjenesten, Familiesenteret, Helsestasjon- og skolehelsetjenesten og Pedagogisk-psykologisk tjeneste.

I tillegg har enheten ansvar for samordninga av de lokale, rus og kriminalitetsforebyggende tiltakene gjennom SLT-arbeidet. Tidlig innsats, forebygging og tverrfaglig samhandling er et høyt prioritert område i Orkland kommune. Ved å knytte disse tjenestene sammen i en Barne- og familietjeneste bidrar dette på den ene siden å yte tjenester på lavterskelnivå og på den andre siden bistand til barn og ungdom med behov for omfattende hjelp og støtte.

Sentralt i enhetens arbeid er en sterk grad av medvirkning fra barna og et tett samarbeid med deres foreldre og nettverk.

Tildelingskontor og Koordinerende enhet

Tildelingskontoret tar imot henvendelser og søknader om helse- og omsorgstjenester og kommunale boliger.

Tildelingskontoret har det overordnede ansvaret for å koordinere tjenestene til brukere som har behov for langvarige og koordinerte tjenester.

Tverrfaglig samarbeidsforum for barn og unge

Tverrfaglig samarbeidsforum skal bidra til helhetlige og koordinerte tjenester for barn og unge i Orkland. Forumet har ansvar for å evaluere og revidere plan for habilitering og rehabilitering, hvert 2.år, jmf. Veilederen for habilitering og rehabilitering. 

Deltakere: Kommunalsjef: oppvekst og helse og mestring, Enhetsledere: psykisk helse og rusarbeid, barne- og familietjenesten, friskliv og rehabilitering, tildeling/KE, bo- og miljøtjenesten, hjemmetjenesten, NAV
Andre: BTI-ansvarlig, SLT-koordinator, KE-ansvarlig.

Forumet møtes minimum tre ganger i året, og etter behov.

SLT

SLT står for Samordning av lokale rus og kriminalitetsforebyggende tiltak. SLT-modellen skal samordne rus og kriminalitetsforebyggende tiltak for barn og unge. Målet er at kommunens barn og unge skal få riktig hjelp til riktig tid, av et hjelpeapparat som samarbeider godt på tvers av etater og faggrupper.

Det er mange, både enkeltpersoner og offentlige instanser, som bidrar i dette arbeid. Modellen skal sørge for å koordinere kunnskap og ressurser mellom politi og relevante kommunale enheter. Også næringsliv og frivillige organisasjoner hører med i dette nettverket.

Politiråd

Politirådet er et formalisert samarbeid mellom øverste ledelse i kommunen og lokalt politi. Rådet skal være et strategisk organ for det lokale kriminalitetsforebyggende arbeidet, og sikre utveksling av kunnskap og erfaring mellom politi og kommune. En sentral tanke bak politirådene er at kunnskap om lokale problemer skal omsettes til samordnet innsats.

Ordfører, rådmann, lensmann, kommunalsjef helse og mestring, kommunalsjef oppvekst, kommunalsjef samfunn, beredskapsleder, to politisk valgte representanter og SLT-koordinator sitter i politiråd.

Politidirektoratets rundskriv fra 2007 anbefaler at kommuneledelsen leder politirådet. I Orkland kommune er det ordføreren som leder politirådet og SLT- koordinator er sekretær.

Alle saker som er strategisk viktige for samspillet mellom kommune og politi skal behandles i politirådet. Politiråd skal ikke behandle enkeltsaker.